Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

IJsland 2023

IJsland 2023

Geplaatst op 30-08-2023  -  Categorie: Reizen  -  Auteur: Madelène van den Berg & Henk Planken

 

ijsland-vlag

 

ijsland-2023-6

 

Verslag van de LandCruiserClub IJslandreis.

In de periode 22 juli t/m  12  augustus 2023 maakte een groep van 5 Landcruisers en 3 Hiluxen een off-road tocht door IJsland. Deze reis werd begeleid door 2 gidsen van 4x4 reizen Jaco Knetemann en  Jo Spierings. Wij (Henk en Madelène) van de Hilux-Gazell combinatie met de op maat gemaakte zware vering rijden mee.

 

ijsland-2023-3

 

Wij ervaren een zorgvuldige opbouw van de route qua intensiteit. Na aankomst in  de havenstad Seyðisfjörður rijden we eerst voorzichtig over de parallelle F-gravelwegen langs de Þjóðvegur 1 (Nationale weg 1).  Op reisdag 3 en 4  staan al diepere doorwadingen en een heus Dakar traject over lava hobbelwegen op het programma. De ervaren groep reizigers doorstaat deze testdagen met vlag en wimpel. Daarna draaien we als groep onze hand niet meer om voor de verschillende typen lavavelden, van kussen- tot pukkellava en alles wat daar tussenzit. Ook de doorwadingen, naar schatting totaal een kleine honderd worden soepel genomen. Bijzonder is zeker de doorwading door de rivier aan de bovenrand van een foss (IJslands voor waterval), vlak voordat het water steil naar beneden stort.

 

ijsland-2023-7

 

Gids Jaco kent de wegen en geeft steeds het ‘goede’ voorbeeld. We genieten met volle teugen van de woeste landschappen in de “The Middle of  Nowhere”, het hart van IJsland met vele imposante gletsjers en de gouden bergen. We razen voort om alle aspecten van IJsland in twee weken tijd te mogen proeven.

 

ijsland-2023-6

 

Tijd om met de 2 gidsen Jaco en Jo terug te blikken. 

Jaco, door omstandigheden zijn jullie last-minute voor 4x4 reizen benaderd voor het gidsen van deze spectaculaire IJslandreis? Wat heeft jullie ertoe bewogen om de sprong in het diepe van het gidsen te maken en dit off-road avontuur aan te gaan? 

Beide vinden wij IJsland een schitterend land. We laten geen mogelijkheid onbenut om er naartoe te gaan. Maar dat kan natuurlijk niet alleen. Toen ik hoorde dat Henry om gezondheidsredenen de reis niet zou kunnen begeleiden, wilde ik gelijk helpen. Enerzijds voor 4x4 reizen omdat we vorig jaar gezamenlijk een geweldige reis door IJsland hebben gemaakt. Anderzijds nog wel meer voor de groep om teleurstelling te voorkomen. Ik verwachtte dat 8 rijders met hun bijrijders heel erg uitkeken naar deze reis. Uit ervaring weet ik dat veel mensen maar 1 keer naar IJsland gaan, daarom vond ik het belangrijk om de reis door te zetten.

Verder deel ik ook graag mijn enthousiasme voor het land. Voor werk was ik gedurende 10 jaar af en aan in Reykjavik gestationeerd. De verlof periodes gebruikte ik in die tijd om door het land te cruisen. Ik ben werkelijk verknocht geraakt aan het verlaten landschap.

Jo daar in tegen heeft naast het rijden ook een behoorlijke wandelervaring in de IJslandse bergen met name in het gebied rondom Landmannalaugar.

Jo is ook behendig in het nazoeken van actuele informatie op de tablet, waardoor we kennis over IJsland en vaardigheden op een plezierige manier kunnen bundelen.  

 

ijsland-2023-4

 

De LCC groep beleefde een groot aantal uitdagingen. Slechts 1 lekke band, verlies van een kentekenplaat door onze Duitse equipe en een vergeten bijrijder door team Friesland.

Verder maakten onze mannen bijna dagelijks tijd voor hun technisch moment, niet alleen voor de eigen groep maar ook veel passanten in problemen werden geholpen.

Wij zijn benieuwd wat jullie grootste uitdaging gedurende deze reis was. 

Mijn grootste uitdaging was om de routes en het programma te laten passen bij de wensen en mogelijkheden van de groep. Als je aan zo’n reis begint, ken je de groep nog niet en moet je de eerste dagen goed opbouwen om daar een goed beeld van te krijgen. We hadden natuurlijk vooraf per dag een route in Gaia gepland. Vanwege onverwachte voorvallen, zoals de lekke band, hebben we in het begin de route iets moeten aanpassen. Vooral de verdeling over de dagen hebben we wat bijgesteld. De groep bleek uit behoorlijk ervaren rijders te bestaan, waardoor we meerdere ‘zware’ scenic roads  konden nemen. Ik realiseer me dat mijn tempo soms aan de hoge kant was. Mijn persoonlijke ambitie om zo veel mogelijk facetten van IJsland aan te groep te tonen, was erg groot.

 

ijsland-2023-1

 

Jaco, Met de Volkswagen Amarok bleef  je natuurlijk een vreemde eend in de Landcruiser/Hilux bijt. Hoe hebben jullie de sfeer van de LandCruiserClub ervaren? Wat vinden jullie de opvallendste eigenschap van Landcruiser rijders?

Ik heb nog maar een heel klein deel van de club mogen leren kennen gedurende deze reis. Het groepje Landcruiser (en Hilux) rijders in het IJslandsreisgenootschap heb ik ervaren als enthousiaste, hulpvaardige levensgenieters. Zij houden van mooie en soms een beetje uitdagende routes in een adembenemend landschap. We waren een gemêleerd gezelschap waarbij het verschil in leeftijd tussen de jongste (dertiger) en de iets minder jongere (zeventiger) meer dan 40 jaar was. De passie voor het rijden en de natuur was een gezamenlijk drijfveer en spatte er vanaf dag 1 af. De gedeelde  belangstelling maakte de groep vrij snel tot een hechte club. Een groot deel van de groep had  met elkaar al de Faeröer eilanden verkend en daar nader kennis gemaakt. Sommigen kennen elkaar ook van avonturen tijdens eerdere LCC reizen. 

Verder zijn we nieuwsgierig of we een vervolg op jullie primeur als gidsen mogen verwachten? Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten? 

Wat de toekomst gaat brengen, is nu nog niet duidelijk.  Maar ik weet wel zeker dat het gidsen niet de laatste keer was. Ik heb een super tijd met jullie gehad op IJsland. Na deze geslaagde pilot zou ik graag meer mensen mee willen nemen om deze ongekende natuur te laten beleven. En wie weet is dat weer met een mooie karavaan van Toyota’s achter mij aan. Die mij dan misschien weer wil testen op mijn kennis over (terrein) auto’s, in het bijzonder Toyota’s.

 

ijsland-2023-2

 

Dank voor het interview met inkijk in jullie gidsen-cockpit .

Namens de LCC en de reisgroep natuurlijk ook veel dank voor de professionele en vooral ook vriendelijke begeleiding.

 

Madelène van den Berg & Henk Planken

Privacystatement - © 2024 LandcruiserClub Nederland